Igår åt vi ugnsbakad sejrygg här hemma och då vi fick lite över så blev det ett perfekt tillfälle att fortsätta min kampanj mot matsvinnet här på bloggen. Tillagad överbliven fisk tillsammans med lite kokta överblivna potatisar är nämligen perfekt för att göra goda fishcakes på.

Och visst goda blev dem, så istället för att resterna skulle åka i soporna, som det säkert gör hos många andra som inte vet vad de ska göra med det, så blev det en väldigt välsmakande lunch med nystekta fishcakes med en god sallad och dillaioli. Varje vecka slängs ca 5kg fullt ätbar mat i en normalstor svensk familj på 4 personer, mycket av detta svinn, består av överbliven tillagad mat som antingen står kvar i kylen och blir dålig eller som åker i soptunnan direkt efter måltiden. Faktum är att en tredjedel av den totala livsmedelsproduktionen slutar som matavfall och nära hälften av detta är fullt ätbar mat. Detta onödiga slöseri med mat är inte bara kostsamt på miljön, utan även för plånboken, då vi slänger mat för runda slängar 8000 kronor per år och hushåll.

Goda Fishcakes, 2 port

240g tillagad vit fisk
200g(2st) Kokta potatisar
1st ekologiskt ägg
1msk hackad gräslök
Citroncest från en ekologisk citron
salt och peppar
Ströbröd för panering

Dillmajonnäs
1st äggula
2tsk dijonsenap
1msk vitvinsvinäger
2dl rappsolja
3/4dl vatten
1msk hackad dill
Salt
Peppar

Blomkålscouscous
150g blomkål
1st morot
1/2 fänkål
1/2 äpple
5st rädisor
1msk olivolja
1msk citronsaft
1msk hackad persilja
Salt
Peppar

Gör så här

1. Mosa potatisen med en gaffel eller potatisstöt.

2. Blanda ner fisken och rör ut den i potatismoset, tillsätt ägget, gräslök och citroncest. Smaka till smeten med salt och peppar.

3. Rulla till runda bullar och plattar till som när du gör små pannbiffar.

4. Doppa dem noggrant i ströbröd, så det täcker hela fiskkakan och stek sedan i rikligt med smör och olja på medelhög värme i en panna, tills båda sidorna är gyllenbruna.

5. Servera med en god sallad och en kall krämig sås eller till kokt potatis med en god vitvinssås.

Själv serverade jag dem med en hemgjord dillmajonnäs och blomkålscouscous med morot, fänkål och äpple, var även bra att använda upp de grönsakerna då de började bli lite deppiga i min kyl.

Dillmajonnäs
6. Vispa ihop, äggula, senap och vinäger, rör sedan ned oljan försiktigt under noggrann vispning, så att inte såsen spricker och såsen tjocknar, späd med vattnet till lagom konsistens.

7. Rör ned dillen och smaka av med salt och peppar.

Blomkålscouscous
8. Mixa blomkålen hastigt till couscous i en matberedaree, skär långa morotsflagor med hjälp av en skalare och skär fänkål, äpple och rädisor i fina skivor, antingen för hand eller med hjälp av en mandolin som är ett utmärkt köksredskap för att skiva tunt till goda sallader.

9. Blanda blomkålscouscous med de skivade grönsakerna och tillsätt hackad persilja och marinera med olivolja och citronsaft från en ekologisk citron.

10. Smaka av salladen med salt och peppar.