Barnkalas är en vanligt återkommande aktivitet på våren, när man är småbarnsfar, jag har i det senaste fått gå med min dotter på en hel del barnkalas. Älskar barn och tycker det är kul att träffa nya människor, så inget mig emot. Men det som är chockande är vad vi serverar våra barn på dessa barnkalas och att mat som speciellt är framtagen till barn kan vara så skrämmande dålig och kanske även farlig. Att det är mycket socker det är nog knappast en hemlighet för de flesta föräldrar, men att den innehåller så mycket artificiella ingredienser är nog inte känt för så många.
Jag kände att jag ville göra en lite djupare analys av det här och bestämde mig därför för att, granska den typiska barnkalasmaten lite nogrannare. Så jag letade upp lite av den klassiska kalasmaten i butiken och tog en närmare titt på innehållsförteckningen. Jag hade redan en hypotes klar för mig men blev ändå lite överraskad när jag granskade livsmedlen.
Min barnkalasmeny består av följande
– Korv med bröd och ketchup
– Glass (Vanilj, jordgubb,päron), Ohoj chokladsås, marängtoppar och strössel
– Blandsaft serveras som dryck
– Godispåse
Korv med bröd och ketchup.
Jag valde att välja ut en vanligt förekommande korv, nämligen klassikern Dennis Hot dog från Scan, som stolt skriver att de använder sig av svenskt kött på paketen. Tittar jag lite närmare på innehållet så ser jag att köttinnehållet bara är knappa 34 % och utgörs av både nöt och fläskkött. Enligt en ny lag sedan 2003, får dessa procent även utgöras av bindväv och fett med upp till 25% vardera men då även dessa ingredienserna tas upp i innehållsförteckningen så var det lite oklart. Men efter ett mail till Scan, fick jag veta att en del av de 34% även var bindväv och fett, så låt oss utgå ifrån att de följt lagen för att kostnadsoptimera så mycket som möjligt. Så det verkliga köttinnehållet kan vara så lågt som låga 17%. När jag studerar innehållet vidare, ser jag att vatten är den näst största ingridiensen i korven och detta förklara, varför korven både behöver innehålla blodprotein och potatisfibrer, för att få till konsistensen och arom och smakförstärkaren jästextrakt för att hjälpa upp smaken. Dock har jag sett värre korvinnehållsförteckningar än det här, så förutom den låga kötthalten, så är den ändå okej och jästextrakt som fungerar som en naturlig glutamat, istället för den ökända natriumglutamat som användes flitigt för några år sedan, tros inte påverka oss så mycket, även om det är tvetydiga fakta om det. Något annat som också är väldigt anmärkningsvärt är att korven innehåller hela 2,8 gram salt per 100 gram, vilket betyder att endast två korvar (a´50 gram) mer eller mindre ger hela det rekommenderade saltintaget för ett barn. Det renommerade är att barn inte ska äta mer än 5 gram salt per dag.
Korvbrödet jag har valt att titta närmare på är det klassiska från korvbrödsbagaren som inte egentligen innehåller några större konstigheter mer än emulgerigsmedlet E471 som är mono- och diglycerider av fettsyror och antioxidationsmedlet E300 som är citronsyra. Brödet innehåller även bakhjälpande enzymer som är okända
Ketchupen jag tittade på var slotts tomatketchup som utöver en rad konserveringsmedel även behövde ett arom och jästextrakt för att mäta upp för det låga tomatinnehållet på 55%.
Får väl ändå säga efter min granskning att korv med bröd, att det ändå är okej att servera, det går ju även att välja andra alternativ, även om de ofta blir betydligt dyrare. Men själv väljer jag nog inte att servera korv med bröd.
Glass (Vanilj, jordgubb,päron), Ohoj chokladsås, marängtoppar och strössel.
När det kom till att välja glass, så fanns det väldigt många olika alternativ, dock så var de väldigt lika när det kom till innehåll, det vill säga, lika skrämmande dåliga! Då GB är det första som kommer upp i mitt huvud, så fick det bli GBs klassiska Big pack ”Tre smak” med Jordgubb, vanilj och päronglass. På paketet stoltserar de om deras stolta glasstradition som varat i över 70 år och att man gärna ska kombinera denna goda glass med deras egna klassiska ohoj chokladsås. Glassen är även märkt med loggan ”Barnsligt gott” Vilket låter lovande om du ska ha ett barnkalas. Så utöver GB-glassen, fick det bli en Ohoj chokladsås, marängtoppar från Garant och färgglatt strössel från Dr.Oetker. Just denna desserten verkar ganska vanlig på barnkalas, i alla fall på dem som min dotter har gått på i det senaste, så tror jag valt ut ganska vanliga förekommande produkter.
När jag granskar glassen lite närmare, så är det första som slår mig att smakerna från jordgubb, vanilj och päron, helt kommer från artificiella aromer. Alltså glassen innehåller varken jordgubb, vanilj eller päron. Ändå står det på paketet att den innehåller glass med smak av jordgubb, vanilj och päron. Glassen i övrigt har en bas på Skummjölk, vatten, glukos-fruktossirap, vegetabiliskt fett, socker, vasslepulver, druvsocker och ett emulgeringsmedel E471 (mono- och diglycerider av fettsyror ) samt tre stabiliseringsmedel för att få rätt konsistens E412 (guarkärnmjöl) , E410 (fruktkärnmjöl) och E407 (karragenan) ett ämne som misstänks vara cancerframkallande och som inte rekommenderas för barnmat enligt WHO. Färgen får glassen från tre färgämnen, E162 (rödbetsrött), för den härliga jordgubbsfärgen samt E100 (kurkumin) och E141 (klorofyllkopparkomplex) för den gröna päronglassen. Efter att ha intagit denna informationen blir man nästan förskräckt, då riktigt glass normalt består av 5 ingredienser, grädde, mjölk, socker, ägg och smaksättare. I detta fallet finner jag bara en av dessa ingredienserna i denna så kallade glassen med traditioner ända från 40-talet, nämligen mjölken som i detta fallet utgörs av skummjölken och vattnet. Även sockret är utbytt mot det numera ganska omdebatterade glukos-fruktsirap som sägs vara sämre än vanligt socker för våra kroppar, då det bryts ner ännu snabbare i kroppen än vanligt socker och därmed kan ge en snabbare och större blodsockertoppar, vilket inte är hälsosamt för oss. Att sedan glassen ska behöva färgas med rödbetor och klorofyll är också underligt. Hade de istället tillsatt lite jordgubbar och päron så skulle den få en naturlig färg. Rätt namn på denna glassen skulle istället ha varit fryst rödbets och klorofyllfärgad kemisk röra, enligt mig!
När det kommer till Ohojsåsen från samma tillverkare, så är läsningen inte mycket bättre, dock innehåller faktiskt denna vara, choklad i form av fettreducerat kakao. Även denna produkt är sötad av det omdebatterade Glukossirap-fruktossirap som här är den största ingrediensen, innan vanligt socker som är den näst största ingrediensen, sockret är sedan utspätt med vatten och smaksatt med kakao, salt och ett vanellinarom, såsen innehåller även vegetabiliskt fett, för att få lite fyllighet och allt binds ihop med emulgeringsmedel (sojalecitin). Såsen innehåller även kaliumsorbat som har en konserverande verkan, hur nu detta kan behövas i en produkt som främst består av socker? Såsen innehåller även citronsyra för en surhetsreglerande funktion. Själv hade jag nog köpt en god choklad och smält den, tillsammans med en skvätt mjölk och grädde, svårare än så är det faktiskt inte att göra chokladsås och så mycket godare.
När det kommer till marängtopparna, som för mig är vispad äggvita och socker, så var det här en helt annan historia. Sockret återfinns som första ingrediens och det med hela 95% av innehållet, de resterande 5% utgörs av skummjölkspulver, ett stabiliseringsmedel i form av E466 (guarkärnmjöl) och två surhetsreglerande medel E300 (citronsyra) och E500 (natriumkarbonat) Är det för att bryta av allt socker kanske?
Slutligen så kollade jag på strössel som i detta fallet kommer från storproducenten Dr.Oetker. Innehållet på den såg ut enligt följande: socker, glukossirap, härdat vegetabiliskt fett, färgämne E162 (rödbetsrött) E101 (riboflavin-5′-fosfat) , E142 (grön-s) , emulgeringsmedel (sojalecetin), arom, glansmedel (talk). Även här används glukossirapen, även om socker är den största ingrediensen. Anmärkningsvärt är även att strösslet innehåller härdat fett, som inte har några bra hälsoegenskaper, som b.la. sägs öka risken för hjärt och -kärlsjukdommar. Strösslet innehåller även färgämnet riboflavin-5′-fosfat som i amerikanska studier har visat att risken att dö i förtid ökar med 50%.
I sin helhet så hör denna desserten inte hemma på ett barnkalas, dock inte på någons bord, utan är produkter som borde hamna direkt i soporna, oroväckande att sådan här mat får marknadsföras i våra butiker och än värre när den främst riktar sig till våra barn!
Blandsaft.
När det kom till saft så var det svårt att välja ut någon, då det är så olika vad man har för saft, men dock har den också ofta varit av det lite billigare märket. Så jag ut en mellanklassvariant, så mitt val föll på Garants blandsaft med jordgubbssmak.Här var det inga konstigheter, mer än att det som vanligt snålas in på den förväntade huvudråvaran och största ingrediens är inte som man kanske tror jordgubb, utan äpple! Utöver det så förekom två konserveringsmedel i denna saften, E211(natriumbensoat) och E202 (kaliumsorbat).
Godispåse.
I godishyllan fanns det mycket att välja mellan, men jag valde ut några sorter som är ganska vanliga i en godispåse och som fanns i sortimentet i Hemköpsbutiken jag befann mig i.
Så i godispåsen fick det bli, Vingummi, Dumle, Hello Kittyskum, Ferraribilar, Kolaflaskor och Fruktnappar. Har aldrig sett en innehållsförteckning på smågodiset tidigare, men hade tur, då hemköp hade deklarerat innehållet för varje sort, så tog några bilder på de sorterna jag tog med i min lilla godisanalys.
Här kan man tydligt se att det beryktade frukt 0ch -glukossirapen har eratt det vanliga sockret, vilket kan vara en negativ trend för det redan så sockerfyllda och onyttiga godiset. Som väntat var de även fyllda av olika aromer och färgämnen, dock så skrivs det inte ut vilket arom det är frågan om, då detta inte behöver deklareras enligt livsmedelslagen, men får anta att det är artificiella då de brukar vara flitiga på att skriva ut de naturliga aromerna på innehållsförteckningarna. Färgämnerna som användes var b.la från torkade bladlöss, vegetabiliskt kol och färg som utvunnits med hjälp av ammoniak från socker (E150c) som också är de vanligaste färgämnet inom livsmedelsindustrin. E120 (karmin) som är ett rött färgämne som är vanligt förekommande i godis och utvinns av bladlöss sägs även kunna framkalla allergiska reaktioner hos barn. Utöver det så förekommer som förväntat, en rad andra E-nummer som surhetsreglerande medel olika konsistensgivare, emulgeringsmedel och salter. E322 (sojalecitin) är ett annat vanligt förekommande E-nummer i godis och även i andra av dessa produkterna, jag nämnt ovan. Detta ämne som utvinns ur slaggresterna från sojaindustrin, går igenom en hel rad olika kemiska processer med en mängd olika lösningsmedel och kemikalier, innan det säljs till industrin som ett ljusgult pulver och finns idag i de flesta processade produkter. I allt från färdigmat, pulversoppor, till glass och godis.
Summering.
Detta var precis så illa som jag hade befarat, visste sedan innan, vad dessa produkterna innehåller, men var intressant att sätta det på papper och göra en summering av allt. Visst korven innehöll kanske inte direkt något farligt, men det låga köttinnehållet, var skrämmande lågt, även om den verkliga kötthalten kanske är något högre än 17%. En bra korv ska innehålla ca 70-80% kött för att vara en bra korv. Fett och vatten/vätska behövs för att göra den saftig och god och så goda kryddor såklart.
Det goda glass och marängkalaset som sedan följde, har jag inte mycket att säga om, förutom att det är en stor skam, att livsmedelsindustrin tillverkar sådana här livsmedel som dessutom ska rikta sig till barn och ungdomar. Dock ligger ett stort ansvar hos oss konsumenter som måste efterfråga riktig mat och ställa krav på handlarna, att vi inte accepterar det här. Vi måste sluta att tro blint på de stora livsmedelsföretagen som lockar oss med fina förpackningar och ord som lovar något helt annat, än vad som verkligen finns förpackningarna!
Godis är alltid godis och det är väl ingen som har den uppfattningen att det skulle vara nyttigt? Men det går klart att bespara barnen, från alla dessa onaturliga tillsatser och istället göra sitt egna godis eller varför inte servera frukt, barn uppskattar det med, behöver bara lägga det i en påse, så blir det en fruktpåse istället för godispåse. Men kom ihåg att framförallt köpa ekologisk frukt i så fall.
Lämna en kommentar