Focaccia är ett italienskt vetebaserat matbröd som gärna kryddas och smakas upp med olika örter och olivolja. Brödet bakas gärna i stenugn och har vissa likheter med pizza.

Jag har inte helt oväntat valt att göra min focaccia på surdeg, vilket får focaccian extra seg och smakrik. Jag har bara valt att krydda det med en extra virgin olivolja, flingsalt och lite torkade örter. Men var jag har på min focaccia beror lite på vad jag har hemma. Det kan vara allt från oliver och tomater till ost och kryddor. Men en regel är att man alltid har flingsalt på. En klassisk focaccia görs även gärna på vetemjöl eller duremvete, jag har dock valt att göra mina på ekologiskt stenmalt speltmjöl eller dinkelmjöl som det också kallas. Men det går lika bra med vanligt vetemjöl om man så vill.

Focaccia
Dag 1 (kväll)
50g Surdegsgrund
150g Vatten
150g Ekologiskt dinkelmjöl (Graham)

Dag 2 (morgon)
Ca 300g Surdeg
400g Vatten
100g Olivolja
150g Ekologiskt dinkelmjöl (graham)
Ca 800g Ekologiskt Dinkelsikt
20g Salt
Flingsalt
Torkade örter
Olivolja

Gör så här

Dag 1, kväll
1. Blanda ut ca 50 gram av surdegsgrunden med 150g vatten och 150g ekologiskt dinkelmjöl i en bunke. Konsistensen ska vara som en våffelsmet.
2. Plasta bunken och gör ett litet hål i plasten, så att luften kan komma in och ut. Ställ på ett varmt ställe, gärna i en avstängd ugn eller liknande över natten, eller i ca 8-10 timmar, tills du ser att degen börjat bubbla sig och har en konsistens liknande en chokladmousse.

Dag 2, morgon eller ca 8-10 timmar senare.
3. Blanda 300 gram av surdegen med vatten, grovt dinkelmjöl, dinkelsikt och olivolja i en degblandare eller rymlig bunke.

4. Knåda degen i degblandaren på låg hastighet i ca 10 minuter eller förhand på ett bakbord så att degen blir elastisk och smidig. Degen ska vara kladdig men inte för lös.

5. Tillsätt sedan saltet och knåda den ytterligare i ca 2 minuter i blandaren eller för hand på bakbord.

6. Placera degen i ett inoljat rymligt kärl, med lock. Jag använder mig av en plastback av typen hammarplast som går att köpa i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.

7. Låt degen sedan stå och jäsa ute i rumstemperatur, gärna på ett lite varmare ställe.

8. Efter en timme så viker du degen, detta för att arbeta in mer luft i degen och för att göra det extra luftigt.

9. Vik först kortsidorna in mot mitten och sedan långsidorna. Upprepa denna proceduren ytterligare 2 gånger med ca 30 minuters mellanrum.

10. Låt sedan degen fortsätta att jäsa i ca 3-4 timmar, beroende på hur kraftfull surdegen är. Degen ska ha blivit minst 2 gånger så stor. När degen nästan jäst färdigt sätter du ugnen på 250°.

11. Stjälp sedan upp degen försiktigt direkt på ett bakpapper, utan att du trycker ut för mycket luft ur degen.

12. Tryck sedan försiktigt med fingrarna så att du bildar en ojämn yta på brödet.

13. Häll på olivolja och strö på kryddor och flingsalt och tryck ned oljan och krukorna lite lätt med fingertopparna. Jag använder timjan och rosmarin, men det går använda nästan vilka kryddor som man vill och även andra saker såsom oliver, soltorkade tomater, fetaost osv.

14. Placera bröden på en förvärmd plåt i ugnen på 250º eller gör som jag och köp en baksten, så får du ett stenugnsbakat bröd. Då värmer du upp stenen i ugnen först i ca 1 timme innan du ska baka brödet.

15. Baka sedan brödet i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200º och baka det ytterligare i 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 93º. Ta ut och låt svalna. Ät som ett gott brytbröd till exempelvis soppa eller använd det som vanlig smörgås, gärna med ett tjockt lager smör och en skiva ost på.