Chokladpudding är något jag alltid varit svag för. Det hela började väl med ”Jacky” en liten färdig chokladpudding man kunde köpa i kyldisken. Något som mina föräldrar ofta köpte hem när jag var liten.
Jag har inte ätit en Jacky på många år nu, detta är väl främst för att jag inte kände samma njutning sist jag smakade på en, men beror säkert även en hel del på att jag är en mer medveten konsument idag och inte är så mycket för dessa färdiga produkter som till mestadels innehåller ingredienser som egentligen inte hör hemma i en chokladpudding.

En chokladpudding ska ha en tydlig chokladsmak och inte vara för söt. Tittar man på innehållet på Jackys chokladpudding så går det se att bara knappa 2 gram av 100g pudding är kakao och inte ett spår av någon vanlig choklad, däremot och istället för grädde så är denna gjord på oljeblandning, säkert likt den som återfinns i de flesta industriglassar.

Innehåll Jacky chokladpudding

Skummjölk, socker, majsstärkelse, rapsolja, kakao (2 %), gelatin, emulgeringsmedel (E471), förtjockningsmedel (E410), arom (vanillin), surhetsreglerande medel (E500).

Att göra sin egna chokladpudding är dessutom busenkelt, allt som behövs är egentligen lite tid för den att stelna i kylen, sedan är det bara att njuta. Jag har länge experimenterat med mitt recept på chokladpudding för att få fram den bästa konsistensen och smaken och nu tycker jag att jag har lyckats, iallafall tycker jag denna chokladpuddingen är helt oslagbar. Du får helt enkelt testa och se vad du tycker.

Chokladpudding 4 portioner

100g Choklad (70%)
1,5 blad gelatin
1,5dl Mjölk
1/2 dl Ljust muscovadosocker
1 Ägg
2 Äggulor
1msk Honung
1,5dl Vispgrädde
1 vaniljstång (krm vaniljpulver)

Vit chokladpudding
80g Vit choklad
1dl Turkisk yoghurt
1dl Vispgrädde
1/2 Vaniljstång (nypa vaniljpulver)

Gör så här

1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter.

2. Hacka under tiden chokladen. Blanda mjölk, ägg, gulor ,muscovadosocker, honung och vanilj i en tjockbottnad kastrull.

3. Värm alltsammans under omrörning tills blandningen tjocknar. 

4. Krama ur gelatinet väl och rör ned det i den varma krämen så att det smälter och beblandar sig väl. 

5. Blanda sedan i den hackade chokladen och rör ut den så att det blir en homogen och glansig kräm.

6. Vispa grädden lätt och vänd till sist ned den i den ljumma chokladkrämen.

7. Håll upp i 4 passande portionsformar och ställ i kylen i ca 2 timmar eller tills puddingen har stelnat.

8. Servera den sedan med vispad vaniljgrädde eller som jag har gjort här ovan med en syrlig vit chokladmousse och rostade nötter.

Vit choklad och -yoghurtmousse

1. Hacka chokladen och smält den försiktigt på låg värme tillsammans med yoghurten och vaniljen.

2. Vispa grädden till ett lätt skum och vänd ner den i den avsvalnande chokladyoghurten.

3. Låt sätta sig en stund i kylen innan den är redo att användas.

4. Använd till min goda chokladpudding eller varför inte till de färska jordgubbarna som snart är här eller andra goda bär.