Jag älskar bär i alla dess former och bäst är dem såklart när det är säsong. Oftast avnjuter jag dem som dem är men ibland är det även gott att lyxa till det lite och göra något mer av dem, som med denna goda jordgubbspaj som är syndigt god.

Jag brukar propagera för att inte äta för mycket socker här, men självklart ska man kunna unna sig något sött lite då och då, så länge det inte blir för mycket av det goda.  Det gäller helt enkelt att välja ut sina tillfällen för sötsaker rätt. Istället för att ta den där tråkiga kakan till kaffet på jobbet eller att äta den där sötade fruktyoghurten till frukost, så kan man istället unna sig en god bit paj till helgen. Lite sött då och då, kan även vara bra för oss, och öka livsglädjen så länge inte då och då, blir en till en vardagsvana.

Jordgubbspaj med vanilj -och citroncrème ca 6 portioner
Pajdeg
120g Dinkelmjöl sikt (ca 2dl)
60g Dinkelmjöl grovt (ca 1dl)
1/2tsk Salt
140g Kylskåpskallt smör
1msk Muscovadosocker
35g Iskallt vatten
Vanilj -och citroncrème
250g Vispgrädde
150g Mjölk
50g Färskpressad citronjuice
90g Äggula (ca 4 stora)
100g Agave eller ljust muscovadosocker
1tsk Vaniljpulver eller en urskrapad vaniljstång
Italiensk maräng
80g Äggvita
1msk Ekologiskt rörsocker eller strösocker
125g Ekologiskt rörsocker eller strösocker
60g Vatten

Gör så här

1. Börja med att göra pajdegen. Blanda de torra ingredienserna i matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren. Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig.

2. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop. Inte mer.

3. Degen kan också snabbt arbetas ihop för hand i en bunke.

4. Slå in dem i plastfolie och låt vila i kylen i minst en timme.

5. Ta fram degen och kavla ut den till ca 3 millimeters tjocklek och tryck ut den i en paj eller tartlettform, själv använder jag en avlång pajform med löstagbar botten.  

6. Nagga pajbottnen lätt med en gaffel och skicka sedan in den i frysen i en halvtimme, detta förhindrar att pajformen ska resa sig vid avbakningen.

7. Förgrädda sedan pajskalet i 10 minuter på 200º ugnsvärme eller tills det blivit gyllene och sprött. 

8. Under tiden som du förgrädda skalet kan du göra vanilj och citroncrèmen. Vispa ihop äggulorna med agave och vispa sedan i citronsaften. Rör sedan i övriga ingredienser och skumma eventuellt bort skum som kan bildas på toppen.

9. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ugnen på 100º i ca 40 minuter eller tills vaniljcrèmen satt sig. Ta ut pajen och låt svalna. Skiva sedan färska jordgubbar över den svala pajen.

10. Under tiden som pajen svalnar något så kan du göra marängen. 

11. Koka socker (125g) och vatten i en liten kastrull på hög värme tills sockerlagen når en temperatur på 117º, enklast är om du använder en digital-stektermometer eller en sockertermometer.

12. Vispa under tiden äggvita och socker (1msk) till en fluffig maräng.

13. När sockerlagen nått upp i temperatur så häller du den i en fin stråle ned i marängen under ständig vispning, fortsätt sedan att vispa marängen till rumstemperatur.

14. Skeda eller spritsa sedan upp marängen på pajen och bränn av med en brännare eller ställ den snabbt under grill i ugnen, men var försiktig, den får färg fort. Vill man göra det lite enklare för sig går det även bra att vispa en vanlig maräng.