Mumma är en gammal klassisk juldryck, som kan göras på många olika sätt. Men klassiskt är att den baseras på en en bas av mörkt öl som spetsas med någon form av starksprit och sedan sötas upp med exempelvis julmust eller sockerdricka.
Inspirationen till receptet på min mumma har jag fått av en kollega som jag sedan smakat till på mitt egna sätt, resultatet blev denna helt fantastiskt goda julmumma som gifter sig helt otroligt bra till julmaten eller som en god sällskapsdryck att bjuda i juletider.

Mumma 

Kryddlag
1dl Muscovadosocker
1dl Vatten
2 Kanelstänger
3 Hela kardemummafrön
1cm Färsk ingefära
2 Lättkrossade enbär
Saften från en citron
8cl Gin
4cl Cointreau
33cl Stout eller Porter
33cl Julmust
15cl Tonic water

1. Koka upp vatten med muscovadosocker och kryddorna och tillsätt sedan citronsaften. Låt sedan stå och dra under tiden som kryddlagen kallnar
2. Blanda kryddlagen med gin och Cointreau i ett lagom serveringskärl och blanda väl. Kyl blandningen väl. Dessa stegen kan göras i förväg
3. Precis innan du ska servera din mumma så tillsätter du kall stout/Porter julmust och tonicwater.
4. Servera sedan mamman direkt när den fortfarande är bubblande och kall.