Blinier eller Blini som det också kallas är liten boveteplättar som gärna här i Sverige serveras tillsammans med löjrom, hackad rödlök och lite uppvispad Crème fraîche.

Blinier är en rysk klassiker och äts traditionellt med rysk kaviar, smetana (en typ av syrad grädde, lite likt crème fraîche) och hackad lök. Blinier görs traditionellt på bovetemjöl som egentligen inte är ett sädesslag utan en växt som är släkt med rabarber och ängssyra. Bovete är dessutom helt glutenfritt, vilket gör att det är ett bra alternativ till vanligt vetemjöl i glutenfria bakverk. Dock så innehåller mina Blinier även dinkelmjöl vilket tyvärr inte är glutenfritt. I Sverige Serveras oftast Blinier tillsammans med löjrom, vispad crème fraîche och hackad lök som en trevlig förrätt.

Blinier ca 12 portioner

2 Ägg
6g Torrjäst (25g färsk jäst)
3dl Mjölk
2dl (140g) Bovetemjöl
1dl (60g) Dinkelsikt
1 tsk Salt
50g Smör
Topping
Löjrom
Vispad Crème fraiche
Hackad rödlök
Citron
Salt och svartpeppar

Blåbärscupcakes ca 18st

3 Ägg
130g (1,5dl) Ljust muscovadosocker
1krm Vaniljpulver (Eller 1tsk vaniljsocker)
100g Smör
1dl Mjölk
210g (3,5dl) Dinkelsikt eller vetemjöl
2tsk Bakpulver
1 Nypa salt
200g Blåbär

Frosting

300g Färskost
100g Smör
120g (ca 2dl) Florsocker
Skal och saft från en citron

Gör så här

1. Ha gärna tempererade ingredienser, på så sätt kommer jästen igång snabbare

2. Separera äggulorna från äggvitorna, ställ undan äggvitorna så länge

3. Smält smöret och blanda det med mjölken.

4. Blanda jästen med mjölk & smörblandningen i en bunke och se till så att den löser sig helt.

5. Rör i äggulor, bovetemjöl, dinkelsikt och salt. Vispa till en jämn smet.

6. Jäs smeten i bunken under bakduk i rumstemperatur till dubbel storlek i cirka 1 timme.

7. Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum (som maräng).

8. Blanda försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten, så att du får en luftig smet.

9. För stekningen använder jag mig utav ett plättjärn, men traditionellt ska man använda en specialanpassad Blinipanna, likt denna. Men det går även bra att använda  en vanlig stekpanna och sedan klicka ut små små plättar på ca 10cm. Stek Blinierna i ca 1 minut på vardera sidan på medelhög värme, eller tills de får en fin färg och reser sig till dubbel storlek.

10. Servera Blinierna nystekta med löjrom, lättvispad crème fraîche, hackad rödlök och en klyfta citron. Strö gärna även lite flingsalt över dem och dra ett par drag med pepparkvarnen.

11. Smaklig spis med vänliga hälsningar Daniel Mårdh

Kika gärna in några av mina andra pannkaks- och lättrecept här nedan.