Den torra sommaren har gjort att mycket har torkat bort, men något som inte har torkat bort är alla frukter i våra träd. Faktum är att denna säsongens äppelskörd är den största på många år och det varma vädret tycks istället ha gynnat fruktträden.

Det finns väldigt mycket gott du kan göra på äpplen, det första som kommer i tanken är förmodligen äppelpajer av dess olika slag men också äppelmos och krämer. Men något som också är väldigt gott är äppelchutney. Äppelchutney kan även varieras på väldigt många olika sätt och passar till mycket olika saker. Denna chutney har jag valt att smaksätta med klassiska smaksättare såsom kanel, chili och ingefära. Jag har detta recept använt en äppelsort som heter Oranie. Oranie är ett uppe med lite sötsyrlig smak som mognar runt september och lämpar sig väldigt bra till en god äppelchutney.

Äppelchutney med smak av chili och kanel

1kg Äpplen
2st Gula lökar (250g)
2 Klyfter vitlök
2st Kanelstång
2st Chili
20g Ingefära
300g Äppelcidervinäger
200g Ljust Muscovadosocker
1msk Olivolja
1tsk Salt

Gör så här

1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar

2. Hacka lök, vitlök, ingefära och chilin fint.

3. Hetta upp en tjockbottnad gryta med lite olivolja och fräs först löken och vitlöken i oljan.

4. Tillsätt äppelbitarna, chilin, ingefära och kanelen och fräs ytterligare någon minut

5. Tillsätt äppelcidervinägern och låt sedan koka upp.

6. Tillsätt sockret och låt koka upp på nytt, låt sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter eller tills äpplena blir transparenta.

7. Smaka av äppelchutneyn med salt.

8. Häll upp äppelchutneyn varm i väl rengjorda burkar. Låt sedan svalna och förvara svalt och mörkt.