I år är det verkligen fullt med äpplen i trädgårdarna. Varför inte använda några till nyttiga havremuffins. Smaksatta med smakrik kanel och kardemumma, som gifter sig perfekt med de sötsyrliga äpplena.
I år är det verkligen rekordsäsong för äpplen och jag vet inte hur många goda äppelpajer det blivit här hemma den sista månanden. Men varför inte göra något annat än bara paj? Dessa goda havremuffins är helt vegananpassade och fria från gluten och raffinerat socker. Så är ju även ett nyttigt snacks även om dem innehåller andra sockerkällor istället. Men helt klart ett bättre alternativ till de flesta andra bakverk och är dessutom fullproppade med fibrer. Vilket ger en extra  mättande känsla och gör att du blir mindre sugen på att småäta mellan målen, vilket är bra för sig som vill hålla vikten. Dessa små godingar går dessutom väldigt snabbt och enkelt att göra.

Havremuffins med äpple och kanel 12st

1l Havregryn
1,5dl Hasselnötter
2msk Chiafrön
1tsk Bakpulver
1msk Mald kanel
1/2msk Mald kardemumma
1/2dl Kokossocker (eller muscovadosocker)
80g Lönnsirap
5dl Mandelmjölk
2st Äpplen
1 nypa salt

Gör så här

1. Grovhacka eller grovmal hasselnötterna (jag använder mig av denna smarta nötmalen, som är väldigt smidig) och blanda med alla övriga ingredienserna förutom äpplena i en bunke.

2. Hacka äpplena i minnet bitar

3. Smörj en muffinsform med olja och fördela havresmeten i dem. Jag använder mig utav en sådan här muffinsform.

4. Tryck ned några äppelbitar i varje havremuffins

5. Grädda i ugnen på 200ºc i ca 20-25 minuter eller tills havremuffinsen är gyllene och har fått en liten käckig skorpa

6. Ta ur formen och låt dem svalna på ett galler.

7. Förvara dem sedan gärna i kylen i en tätförslutande förpackning, där håller de sig fortsatt sega och saftiga.