Så här efter jul är det många som försöker att äta lite nyttigare och då är dessa supernyttiga raw brownies helt perfekta. Helt utan tillsatt socker och helt veganska.raw brawnies med valnötter och hampafrö

I Januari får många för sig att starta sitt nya hälsosamma liv och varför inte, det är aldrig för sent att ta tag i hälsan, förens det är för sent. Men många märker dessvärre väldigt snabbt att det är ganska svårt att vara utan den där godbiten eller kakan. Då är det bra att det går göra hälsosamma snacks som ändå smakar fanatiskt gott och inte innehåller en massa raffinerat socker och dessutom är fylld med nyttigheter.

Denna goda raw brownie är full av nyttiga fetter, proteiner, vitminer och mineraler. Den är dessutom glutenfri och helt vegetarisk. Själva basen är gjord på valnötter som lämpar sig perfekt till bakverk som man vill ge en extra smörig och rik känsla till. Brownien innehåller dessutom hampafrö, vilket anses vara ett av de mest näringsrika fröna som finns. De är fiberrika och innehåller även alla essentiella aminosyror vilket gör det en bra källa för fullvärdigt protein. Detta gör Hampafrö till ett perfekt livsmedel för veganer som inte äter något från djuriket som annars är de primära källorna till fullvärdigt protein. Men det är självklart ett livsmedel som alla bör ha med i sin kosthållning. Hampa är dessutom rikt på omega 3, vitaminer, mineraler och växtsteroler som b. la är bra för huden och kolesterolet. Hampafrö kan du köpa här. Dessa brownies är alltså både supernyttiga och oemotståndligt goda.

Raw Brownie ca 24 bitar

175g + 50g Valnötter
1,5dl Hampafrö
350g Dadlar (ca 49st)
2dl (Raw) Kakao
1msk Kanel
1 Nypa himalayasalt

Chokladtopping

115g Kokosolja (ca 1,25dl)
1,25dl (Raw) Kakao
60g Lönnsirap (ca 1/2 dl)
100g Raw choklad
1 Nypa himalayasalt

Brownie tillagning

Gör så här.

1. Mixa 175 gram valnötter till en halvfint hack i en matberedare eller mixer.

2. Tillsätt Hampafrö, dadlar, kakao, kanel och en nypa salt och mixa ytterligare tills du får en smulig deg. Degen kommer se smulig ut men ska gå ihop sig när du pressar den mellan fingrarna. Om den inte gör det, så får du tillsätta mer dadlar.

3. Hacka de resterande 50 gram valnötter grovt eller använd en nötkross och pulsa in dem eller rör in dem i browniesdegen för hand.

4. Pressa ut brownien i en lagom stor form som du klätt med bakpapper. Jag använder mig utav en form som är ca 20 x 15 centimeter. Ställ brownies kallt i någon timme så den får sätta sig ordentligt.

5. Gör under tiden chokladtoppingen genom att smälta kokosoljan på låg värme.

6. Vispa sedan in kakaon och lönnsirapen tills du får en homogen och slät chokladsmet. Smaka av med en nypa salt.

7. Ta fram brownies och tar ut den ur formen. Häll sedan chokladen över så att den får glasera hela brownien. Häll gärna på hälften av chokladglasyren först och låt sedan

glasyren stelna lite innan du heller på resten. På så sätt förhindrar du att så mycket av chokladen rinner ner över kanterna och du får ett tjockare chokladtäcke.

8.Ställ sedan brownien stå kallt tills chokladglasyren stelnat.

9. Skär upp brownien i lagom stora portionsbitar. Den är ganska mäktig så ganska små bitar är att föredra. Jag delar den i ca 24 små munsbitar.

10. Förvara brownien i upp till en vecka i kylen eller i upp till några månader i frysen.