Citron & mascarponecrème med mandel och havresmulor

Jag älskar citron i desserter och vad är inte godare än en len citron och mascarponecrème, tillsammans med nötiga havresmulor och luftig italiensk maräng.

Citron & mascarponecremé med mandel och havresmulor

Detta är en väldigt snabb och god dessert man kan slå ihop om man får oväntat besök eller bara blir sugen på en extra trevlig avslutning på helgen. Båda havresmulorna och citroncurden kan man ha färdiga innan. De kan användas till en mängd andra godsaker också. Smulorna kan man nästintill strö på vilken dessert som helst eller varför inte som topping på en kaka.  Citroncurd kan exempelvis användas i andra pajer, tarter eller som fyllningar i bakverk och godis eller varför inte till glassen i sommar.

Citron& mascarponecrème med mandel & havresmulor

Mandel & havresmulor

80g Smör
1dl Mandelmjöl
1dl Skrädmjöl
60g Ljust muscovadosocker
75g Mandel
3st Bittermandlar
1 Nypa salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175º
2. Hacka mandel och bittermandel grovt för hand eller i en nötkvarn.
3. Blanda alla ingredienserna och till en porös och fast men ända ganska kladdig deg.
4. Fördela degen i mindre bitar på en plåt eller ugnsfast form klädd med bakpapper.
5. Baka av smuldegen i ca 10-12 minuter eller tills degen fått lite lätt färg och är porös.
6. Låt smuldegen svalna och gör sedan smulor av den. Förvara den i en lämplig burk i rumstemperatur.

Citron & mascarponecrème

250g Mascarpone (en burk)
100g Citroncurd

Gör så här

1. Blanda mascarponen med citroncurden, tills du får en len och glansig crème.

Italiensk maräng

2 Äggvitor (ca 80g)
160g Socker (2dl)
75g Vatten (3/4dl)
1 Nypa salt

Gör så här.

1. Rör ihop socker och vatten i en kastrull, ta hjälp av en sockertermometer eller en stektermometer och koka seden sockerlagen till en temperatur på 121º.
2. Vispa under tiden ihop äggvitorna med en nypa salt till en fast maräng. Börja att först vispa på låg hastighet och öka hastigheten vispandet när ett skum börjar byggas upp. Detta gör du för att marängen ska bli så luftig som möjligt.
3. Häll den varma sockerlagen en svag och jämn stråle samtidigt som du fortsätter att vispa marängen. Fortsätt sedan att vispa marängen på en lägre hastighet tills den svalnat och blivit styv och glansig.

Montering

1. Fördela havresmulorna i exempelvis ett portionsglas eller en kokott.
2. Lägg sedan ett härligt lager av citron & mascarponecrème ovanpå.
3. Toppa med den italienska marängen, gärna genom att spritsa den snyggt på toppen.
4. Bränn gärna av marängen med en
brännare eller genom att köra dem under gripen i ugnen i några minuter på 250ºc. Men se upp så att du inte bränner dem.

Gillar du citroncurd? Kika då gärna in några av mina andra recept med citroncurd här nedan.

Marängbakelse med citroncurd och bär

Citronsemifreddo med rostade mandlar

By |2019-04-09T07:19:56+00:00april 9th, 2019|Bakverk, Blogg, DESSERTER|0 Comments

Leave A Comment