Hemgjorda Majstortilla

 

I höstas delade jag en del goda recept för en lyckad tacomiddag, som hur du gör din egna tacokrydda, din egna tacosalsasås eller hur du gör en god guacamole. Nu vill jag även dela med mig av mina goda tortilla som numera är ett måste här hemma.

Att göra egna tortillabröd är verkligen busenkelt och allt man egentligen behöver är lite mjöl, vatten och en stekpanna. Jag tycker att det ska vara klassiskt så jag gör mina enbart på majsmjöl, då blir de dessutom glutenfria, vilket är bra för dem som inte tål eller vill äta gluten. När man gör hemgjorda tortilla, så slipper man även att få i sig alla onödiga tillsatser som oftast förekommer i de köpta varianterna.
Här är ett exempel på innehållet i ett av de vanligaste tortillabröden i dagligvaruhandeln.
Ingredienser. Vetemjöl, vatten, rapsolja, fuktighetsbevarande medel glycerol (E422), salt (1,6%), emulgeringsmedel Mono- och diglycerider av fettsyror (E471), vetegluten, bakpulver natriumbikarbonat (E500), citronsyra (E300), förtjockningsmedel Xantangummi (E415).
Personligen tycker jag det är ganska skönt att slippa att sätta i mig dessa tillsatser. Köper man dessutom sin färdiga salsa, kryddmix och guacamole så är man uppe i en väldigt lång lista av onödiga tillsatser. Lagar man dem från grunden och med ekologiska och rena produkter, så slipper man dem alla och så smakar maten så mycket godare,  är du själv får sätta din egna prägel och smak på den. Tortillan går även utmärkt att använda till andra måltider, såsom goda wraps att ta med i skidbacken eller till goda pizzor, precis som dem jag brukar gör med libabröd, Då är det bara att byta ut libabrödet mot tortilla istället.

Majstortilla ca 10st

400g vatten
150g Majsmjöl
50g Maizena
1,5tsk bakpulver
30g Fiberhusk (Psylliumfröskal)
1tsk Salt

Gör så här

1. Blanda ihop alla ingridienserna till en deg och låt degen svälla i 20 minuter. Var inte rädd för att degen till en början känns lös, när majsmjölet sväller kommer den att sätta sig mer.

2. Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem till ca 1 mm runda bröd. använd lite majsmjöl på bakbänken så att bröden inte fastnar.  

3. Stek sedan tortillasbröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor i ett par minuter  eller tills de fått fin färg och känns lätta. Ungefär som att lagga pannkakor.

4. Lägg de färdiggräddade tortillasbröden i en bakhanduk, så att de inte torkar ut och blir hårda. Bröden kan både ätas på en gång eller ligga kvar i handduken tills de ska ätas. Du kan gärna återuppvärma dem inlindade i handduken  på ca 100º ugnsvärme. Det går även att frysa in dem och värma dem på samma sätt vid ett senare tillfälle.

Tortilla fylld med pulled pork och goda grönsaker, en perfekt lunch att ha med sig ut i skidbacken eller varför inte picknicken till sommaren.

By |2018-07-08T12:58:39+00:00januari 21st, 2015|Bakverk, BRÖD|4 Comments

4 Comments

 1. Lisa Davidsson 9 februari, 2015 at 11:42 - Reply

  Hej! Smaskigt recept på tortilla, tack 🙂 Jag brukade ofta ha en bullrig och bråkig mage när jag ätit och hade i många år besvär. Av en ren slump när jag sökte på nätet för magbesvär för 2 år sedan, hittade jag en sida som hjälpte mig att bli fri från detta genom att vara noga med vad jag äter. Mvh Lisa
  http://gluten-celiaki.blogspot.com

  • Daniel 12 februari, 2015 at 15:20 - Reply

   Hej. Kul att du gillade dem 🙂 Men visst kan det ligga något i det. Gluten är tufft för våra tarmar att bryta ned så även om du inte har celiaki så kan din mage vara överkänslig mot gluten.

 2. Matte 24 mars, 2017 at 18:59 - Reply

  Gram?? Skriv ett recept med dl så kanske det går att använda. Ska jag googla alla ingrediensers vikt? Helt oanvändbart

  • Daniel 29 mars, 2017 at 20:55 - Reply

   Du får köpa en köksvåg. Recept angivna i gram blir mer exakta än recept i dl och l.

   Men klart jag kan hjälpa dig med mängderna i dl istället om du vill.

   4dl vatten
   2,5dl majsmjöl
   1dl maizena
   1,5tsk bakpulver
   1/2dl fiberhusk
   1tsk salt

   Varsågod 🙂

Leave A Comment