Jag  har tidigare bjudit på mitt recept på köttbuljong här. Det jag oftast gör av kalvbuljongen är rödvinsås som jag sedan använder som en perfekt grund till många olika såser.

Att koka en sås god kräver både bra råvaror och en del tid. En god sås behöver oftast koka ihop och reducera en stund så att alla goda smaker kan intensifieras och lyftas fram i såsen. Visst att göra sås på en av alla färdiga buljonger och fonder som finns att få tag på kan vara okej någon gång då och då när inte tid finns. Men en sådan sås blir aldrig lika smakrik och god som när man gör sin egna sås från grunds på riktig buljong och riktiga råvaror. Så att lägga lite extra tid på såsen är något fler både göra.

I min rödvinssås använder jag som sagt min egna köttbuljong men du kan givetvis även använda en annan buljong, men jag rekommenderar att du isåfall använder en riktig buljong som är gjorda på riktiga råvaror utan kemiska tillsatser.

Rödvinssås ca 4dl

1 Morot
3 Schalottenlökar
100g Rotselleri
2 Klyftor vitlök
2st Lagerblad
1msk muscovadosocker
2msk Rödvinsvinäger
5dl Rött vin
6dl Köttbuljong
1 Kvist timjan
(25g Smör)

Gör så här

1. Börja med att hacka grönsakerna i 2cm bitar.

2. Smällt lite matfett i en tjockbottnad kastrull och bryn sedan grönsakerna så att de får lite färg. Tillsätt sedan muscovadosockret och låt det karamelliseras med grönsakerna någon minut.

3. Tillsätt rödvinsvinägern och lagerblad och fräs och låt det fräsa in i grönsakerna.

4. Häll på rödvinet och låt såsen koka upp, låt vinge reducera ner lite innan du häller på din kalvbuljong. Låt sedan såsen koka på svag värme i någon halvtimme tills den reducerat ner till ungefär hälften och känns lite simmig.

5. Sila av såsen och rör eventuellt ned en klick smör för extra rundare smak på rödvinssåsen.