Idag är det bara 6 dagar kvar till julafton och det börjar bli tid för att lägga in julens alla goda sillinläggningar. Det kalla fisk och skaldjursbordet är det jag uppskattar mest på ett julbord, så det blir det jag prioriterar mest. Det är även det som är enklast och snabbast att tillaga själv på ett julbord, om du känner att du inte har den tid och lust som krävs för att laga ett riktigt hemlagat julbord. När det kommer till sill så är det egentligen två huvudmoment som alltid görs.
Det första är att urvattna sillfilerna (om du inte köper en färdig urvattnad sill). Det gör man enklast genom att lägga sillen i rikligt med kallt vatten under ett dygn. Det går även att skynda på denna processen genom att byta ut vatten med jämna mellanrum. Det är lite av en smaksak hur salt du vill ha din sill, så smaka dig fram, personligen vill jag inte ha sillen för salt, så min sill får gärna ligga drygt ett dygn med ett eller två vattenbyten under tiden.
 
Det andra momentet är själva inläggningen. Då kommer du väldigt långt med en 1-2-3 lag. (1 del ättika 12%, 2 delar socker, 3 delar vatten) som man sedan kan smaksätta på olika sätt, tex med lök och kryddpeppar för en klassisk löksill eller som i detta inlägg med lingon och kardemumma för en god lingonsill. Vill du istället göra en krämig sill tex som min goda citron och pepperrotssill, som är en stående sill på mitt julbord, så är det bara att hälla av de inlagda sillarna (efter minst ett dygn). Och sedan blanda dem med den goda citron och pepparotssåsen eller varför inte med en god senapssås för en klassisk senapssill.

Lingonsill med smak av kardemumma

200g Urvattnade sillfiléer
Inläggningslag
1/2dl Ättika 12%
1dl Socker
1,5dl Vatten
2 Lagerblad
3 Nejlikor
1/2dl Lingon (Gärna frysta)
1tsk Mortlad kardemumma
1/2 Rödlök

1. Om du inte har vattnat ur sillen så börja med att vattna ur dem i en rymlig bunke med kallt vatten i ca 24 timmar. Gör samtidigt inläggningslagen genom att blanda alla ingredienser och ge det ett snabbt uppkok. Låt sedan lagen svalna.
2. Sila av sillen så att allt vatten försvinner. Skär dem sedan i lagom portionsbitar (ca 2-3 centimeter breda)
3. Skär rödlöken i tunna skivor och mortla kardemumman grovt i en mortel.
4. Varva sillbitar med rödlök, lingon och kardemumma i ett lagom förvaringskärl, personligen använder jag glasburkar i denna stilen för min sill. De är båda snygga och smidiga att förvara sillen i.
5. Låt sedan sillen mogna i 1-3 dagar innan den avnjuts. Sillen kan sedan förvaras i upp till en månad i kyl lite beroende på hur länge de urvattnade den. Ju mer du urvattnar sillen desto kortare hållbarhet får den. Detta då sillen blir mjukare och ättikan löser upp sillköttet snabbare. Resultatet blir en mosig sill utan tuggmotstånd. Sillen är dock fortsatt ätlig men inte så god längre