Havswallenbergare är precis som det låter, en klassisk wallenbergare, fast där man bytt ut kalvköttet mot fiskkött istället.

Wallenbergare är en av mina absoluta favoriterrätter, men även en wallenbergare från havet är en stor favorit, en havswallenbergare kan vara minst lika god som den vanliga klassiska wallenbergaren på kalvfärs. Jag gör mina havswallenbergare på liknande sätt som jag gör den klassiska varianten. Enbart med (fisk)färs, äggula, grädde och salt och peppar. Det går även att variera dem i smak med hjälp av olika kryddor. Själv brukar jag gärna ta i lite rivenmuskotnöt. Men det går även bra att hacka i örter såsom gräslök eller varför inte smaksätta dem med lite chili och koriander för en asiatisk variant.

Färsk fisk är idag en premiumvara och tyvärr så blir inte wallenbergarna lika bra på frusen fisk, även om det såklart går att göra. Men ett tips är att fråga din fiskhandlare om de har fiskavskär att sälja såsom slag och fisktails, de kan man ofta få till ett bättre pris än att köpa hela filéer av fisk och passar utmärkt för fiskfärsbiffar. Om du ska göra wallenbergare eller fiskfärsbiffar på vitfisk så lämpar sig Kolja och Kummel bäst, torsk kan lätt göra att du får gryniga fiskfärsbiffar. Sej är en billigare fisk men ger en gråare ton på fiskfärsbiffen. Även fet fisk som lax och skaldjur som räkor kan vara gott att blanda i, de har även en bindande förmåga, vilket gör att fiskfärbiffarna kommer att hålla ihop bättre.
Jag har valt att servera mina havswallenbergare med stuvad spenat, vilket jag nästan tycker är en oslagbar kombination men självklart går det att servera dem med andra tillbehör, både kalla och varma.

Havswallenbergare ca 6 portioner
800g Kummel/Kolja
2 Äggulor
4dl Vispgrädde
Riven muskotnöt
Salt och vitpeppar
Pankoströbröd/ströbröd

Gräddstuvad spenat
200g Spenat
1/2 Gul lök
5dl Mjölk
1dl Vispgrädde
Riven muskot
Salt & Vitpeppar
Maizena
Gröna ärtor

Gör så här

Wallenbergare
1. Skär fisken i mindre bitar och salta den lätt, låt sedan gärna fisken stå och rimma en stund, detta gör att fisken binder grädden bättre sedan. Men ett moment som inte är något måste.

2. Placera fisken i en matberedare eller mixer och mixa fisken till en färs.

3. Tillsätt äggulorna och mixa in dem i färsen.

4. Tillsätt sedan grädden långsamt under fortsatt mixning, så att färsen binder grädden

5. Smaksätt sedan med lite riven muskot, salt och vitpeppar. Smaka gärna på den råa färsen om du fått en lagom smak och sälta, fiskfärs som är färsk är helt ofarligt att smaka på.

6. Forma färsen till ca 140 gramsbiffar och vänd dem i pankoströbröd eller vanligt ströbröd om du inte har tillgång till panko.

7. Stek dem sedan gyllene på var sida i lite smör och olja, på medelhög värme.

8. Baka dem sedan klart i ugnen på 120ºc i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på ca 50ºc

Gräddstuvad spenat
9. Hacka löken och fräs den glansig med lite smör i en tjockbottnad kastrull.

10. Hacka och strimla spenaten eller tillsätt frusen om du inte har färsk och fräs med en stund med löken

11. Häll på mjölk och grädden och koka upp allt samman.

12. Red av såsen till lagom konsistens med hjälp av lite maizena utrört i några matskedar vatten. Koka upp såsen på nytt så att all redning löser sig i såsen.

13. Smaka av med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.
Jag brukar även tillsätta lite gröna ärtor för extra motighet i stuvningen

14. Servera såsen till de nystekta havswallenbergarna och dillslungad potatis