Halloncurd är en variation av den klassiska citroncurden och har precis som citroncurd väldigt många användningsområden.

Citroncurd är en klassisk citronkräm som är gjord på citronjuice, ägg, socker och smör. Min halloncurd är gjord på samma sätt som en citroncurd, fast med hallonpuré istället för citronjuice. Dock så använder jag ändå en skvätt av citronjuice, för att friska upp smaken lite. Denna halloncurd är god att använda som fyllning i bakverk, såsom tårtor, cupcakes eller som en god sås till glass eller annan dessert. Den passar även gott på morgonsconesen eller varför inte till mina pannkaksmuffins som jag delade ett recept på, här tidigare i veckan.

Du kan även variera dig med smaken och byta ut hallonen mot exempelvis jordgubbar, blåbär eller något annat bär eller frukt. Jag har även tidigare delat med mig av mitt recept på rabarbercurd som du kan hitta här.

Halloncurd
250g Hallon (ca 2dl puré)
1dl Socker
2 Äggulor
2st Ägg
Saften från en citron
50g Smör
1 Nypa salt

Gör så här

1. Koka upp hallonen i en kastrull, så att de börjar vätska sig.

2. Passera hallonen genom en finmaskig sil, så att du separerar kärnorna från purén. Du vill ha ca 2dl färdig hallonjuice.

3. Häll tillbaka hallonpurén i  kastrullen och tillsätt, äggulor, ägg, socker och citronjuicen och värm försiktigt på under omrörning, om du inte vispar riskerar krämen hallonjcurden att spricka. Hemligheten till en len och fyllig halloncurd är att man låter den tillagas långsamt under ständig omrörning. Värm sedan krämen tills den tjocknat men den får aldrig koka, då alla äggbaserade såser spricker om de blir för varma, ett bra riktmärke brukar vara att aldrig värma en äggbaserad sås mer än till 85ºc. 

4. När curden har tjocknat så rörs smöret i den varma kurden så att den smälter och gör hallonjcurden glansig och fyllig. Smaka även av med en nypa salt eller två.

6. Kyl sedan ner halloncurden och förvara den i kylen tills den ska användas. Halloncurden håller bra i upp till två veckor i kylen om den ligger i en försluten förpackning.