Att odla sina egna ärtskott är väldigt enkelt och går att göra året runt, vilket kan vara extra trevligt så här års när ingenting annat växer. Det blir ett härligt grönt inslag på fönsterbänken.

Att grodda eller odla gröna skott av exempelvis gula ärtor är ett väldigt enkelt sätt att få något grönt och krispigt att förgylla salladen eller toppa maten med så här års. Och det bästa av allt är att det bara tar cirka en vecka från sådd till skörd. Skott och groddar är även väldigt näringsrika och är b la fullproppade med antioxidanter, proteiner och vitaminer. Det sägs även att själva groddningen gör att vi kan ta upp näringen på ett mycket bättre sätt, vilket gör groddar och skott till riktig supermat. Det är även billig mat, då exempelvis gula ärtor som jag använt mig utav här för att odla mina gröna ärtskott, endast kostar dryga tian i butik per kilo. På ett kilo gula ärtor kan du få ut oerhört stora mängder gröna ärtskott.

 

Ärtskott

Gula ärtor
Vatten

Gör så här

1. Skölj några matskedar gula torkade ärter. Lägg dem i en skål och fyll på rikligt med vatten.
Låt sedan ärtorna stå i blöt i cirka ett dygn, men byt gärna vatten efter halva tiden.
2. Sila bort vattnet.
3. Sprid ut ett tunt lager av planteringsjord på en bricka, blomkruka eller vad du ni vill odla dem i. Sprid ut dina ärtor och täck dem med ett nytt tunt lager med jord, det räcker så att de precis täcker ärtorna.
4. Fukta jorden med sprayflaska. Det är nu väldigt viktigt att du håller jorden runt ärtorna fuktig, så att de kan börja grodda sig i 5. jorden. Ett bra knep kan vara att täcka din plantering med ett fuktigt papper, på så sätt håller sig fukten längre.
6. Ställ brickan på ljus plats.
7. När ärtorna börjat grodda och sätta rot, kan du ta bort pappret och spraya din odling vid behov.
8. Skörda dina ärtskott med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm). Du kan även få flera omgångar ärtskott per sådd om du lämnar ett par centimeter av skotten när du skördar. Då kommer ärtorna att skjuta nya skott.
9. Använd dina ärtskott i salladen, som topping på måltiden, eller på frukostmackan. De ljuvliga skotten har väldigt många användningsområden.

Lycka till med ditt groddande och odlande. Testa även att byta ut ärtorna mot exempelvis solrosfrön (obs hela) eller mungbönor, för andra trevliga skott.