Örtsekt Kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål

Många vill äta rött kött till nyår. Jag kommer istället att satsa på ekologisk svensk kyckling och servera en örtsekt kycklingfilé med rostad pumpapuré och svartkål.Örtstekt kycklingfilé

Annons kitchentime Mellandagsrea: upp till 70% rabatt på hundratals produkter!

Vi äter allt mer kyckling i Sverige. Men kyckling har dessvärre även fått ett sämre rykte på senare år. Mycket på grund av hård prispress från två av våra stora kycklingproducenter som i sin tur har svarat upp på prispressen som kommit utifrån. Detta har lätt till att den konventionella kycklingen idag är en väldigt billig råvara samtidigt som den klassas som ett väldigt hälsosamt protein, på grund av sitt höga protein innehåll och låga fettinnehåll. Prispressen på kyckling har gjort produktionen så effektiv så att kycklingen idag bara behöver ca 25 dagar från ägg tills den ligger på din tallrik. Resultatet blir en väldigt smaklös och tråkig kyckling och vägen dit är allt annat än human. 

Då är det bra att det idag börjat dyka upp alternativ till denna prispressade och smaklösa kyckling. kyckling som även smakar kyckling. Jag har i detta recept valt att använda mig av kyckling från Rekokyckling men även kyckling från Bjärefågel går bra.

Till rätten serverar jag gärna en god rösti eller Pom-Anna men även rostad potatis går samt en god och smakrik skysås.

 

Örtstekt kycklingfilé ca 4 portioner

600g Kycklingbröstfilé med skinn (gärna Reko eller Bjärekyckling)
2 klyftor Vitlök
1msk Hackad Timjan
1msk Hackad Rosmarin
1msk Hackad persilja
2-3msk Olivolja
1msk Salt
1tsk Svartpeppar
½ tsk Chiliflakes

Gör så här

  1. Blanda allt med kycklingen och låt stå och marinera i ett par timmar eller över natten.
  2. Stek kycklingen med skinnsidan nedåt i en stekpanna på medelhög värme, tills skinnet är gyllene och frasigt.
  3. Sänk till låg värme och vänd på kycklingen, Låt kycklingen bli klar i pannan eller stek klart kycklingen i ugnen på 100°C till en innetemperatur på 69° Låt kycklingen vila i 10 minuterinnan du skär upp den.

Rostad Pumpapuré

Ca 600g pumpa (butternut squash)
1 Gul lök
2 klyftor vitlök
1,5dl Kycklingbuljong
25g Smör
Salt och Svartpeppar efter smak
Färsk citronjuice

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°
  2. Skala pumpan och ta bort kärnhuset. Skär pumpan i små bitar.
  3. Skala vitlöken och löken.
  4. Rosta pumpa, lök och vitlök på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 30 min.
  5. Mixa allt slätt med buljongen och tillsätt smöret. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Krispig svartkål

100g Grönkål
1msk Kallpressad olivolja
1 Nypa Himalayasalt

Gör så här

  1. Sköljkålenoch ta bortstammen från grönkålen.
  2. Riv grönkålen i mindre bitaroch fördela dem på en bakpappersklädd bakplåt.
  3. Ringla olja över kålen och strö över lite saltoch blanda in det ordentligt.
  4. Rosta kålen på 175º varmluft i ugnen i 6-8 minuter eller tills kålen blivit spröd och krispig.
  5. Svartkålschipsen går även utmärkt att äta som nyttiga snacks som de är eller med en god dipp till.

Servera kycklingen med pumpapuré, svartkålschips, picklade rödlök och en god skysås samt gärna en ett gott potatistillbehör såsom en potatisrösti eller Pom Anna.

Andra trevliga recept för nyår kan du hitta här.

 

Rödvinsås

Bearnaisesås

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaniljpannacotta

Crème caramel

By |2018-12-30T14:58:26+00:00december 30th, 2018|Blogg, Middagstips, Recept, Tillbehör|0 Comments

Leave A Comment