Annons Stadium

Brukar du äta lördagsgodis? Varför då inte göra ditt egna nyttiga mangogodis, både enkelt och nyttigt, helt gjort på naturliga råvaror och utan tillsatt raffinerat socker.

Godis består generellt mest av socker oftast i form av glukossirap gjort från spannmål. Denna sockerart har även visat sig vara ännu sämre för hälsan än det vanliga sockret från sockerbetan eller sockerröret som vi är vana vid. Godis innehåller dessutom oftast artificiella färg och smakämnen. Bland annat azofärgämnena som visat sig vara starkt allergiframkallande. Detta tillsammans med en rad olika konsistensgivande. Läs gärna mer om godis och innehåll i ett äldre inlägg om barnkalas här.

Då är det bättre att göra lite eget godis. Där du dessutom får i dig riktiga näringsämnen från färsk frukt istället för att äta de artificiella fruktgodiset som innehåller 0% riktig frukt.

Dessa vingummi kan även göras på andra frukter och bär om så önskas och har du inte tillgång till agar agar som är ett helt vegetabiliskt geléämne så går det lika bra att använda klassiskt gelatin. Men då behöver du dubbla mängden för att få samma resultat. Du kan stöpa din mangogodis i speciella silikon eller godisformar som finns att köpa exempelvis här. Eller så kan du klicka ut smeten på exempelvis ett bakpapper eller över maizenamjöl. Och forma dina godisar som du vill.

Här kan du b.la hitta spritspåsar, tyllar, lakritspulvret och bärpuplvret som jag använt i receptet.

Mangogodis

250g Fryst eller färsk mango
100g Mogen banan
100g Vatten
Saften från ekologisk citron
2msk Lönnsirap eller honung (Kan uteslutas)
7g Agar agar pulver (eller ca 14g gelatin eller 12 konsument gelatinblad)

Gör så här.

1. Koka upp mango och banan tillsammans med vatten i en kastrull och koka den försiktigt mjuk.
2. Mixa mango och banangröten i en matberedare eller mixer till en slät puré.
3. Passera mangopurén genom en finmaskig sil om du vill ha en extra len mangogodis. Vill du hellre ha en godis med mer struktur så kan du hoppa över detta steg.
4. Tillsätt juicen från en citron och smaka till purén med lönnsirap eller honung om du önskar en lite sötare mangogodis. Mangons sötma kan variera väldigt mycket, beroende på säsong odlingsplats och sort.
Mät upp mangopurén och tillsätt 7g agar agar per 4dl puré (ca 3 tsk). Om du vill använda gelatin, så blötlägger du först gelatinbladen i kallt vatten. När gelatinet mjuknat (ca 5 minuter) så pressar du bort överflödigt vatten och tillsätter gelatinet till mangopurén.
5. Värm på purén och småkoka den i ca 5 minuter om du använder agar agar men se till att tillsätta lite mer vatten om mängden minskar. Använder du gelatin så behöver du bara se till att gelatinet smälter.
6. Stöp ditt mangogodis i godisformar. Jag använder mig av denna typen av silikonformar som är väldigt smidigt till just godistillverkning. De är även väldigt användbara till andra bakverk och desserter, så en god investering att ha hemma.