Annons Stadium

Nu är det åter dags att rösta fram det gångna årets matbluff. Årets matbluff är ett antipris framtaget av Äkta vara och som nu nomineras för 4e året i rad. 

Precis som förra året så har folket fått nominera in livsmedel under det gång året som är tvivelaktiga i sin marknadsföring eller som är allmänt vilseledande för oss konsumenter. Av dessa har sedan en jury plockat ut 5 finalister som vi konsumenter sedan kan rösta på.

Antipriset har även fått en stor genomslagskraft, då det nu blivit så stor uppståndelse bakom, vilket har fått livsmedelsindustrin att lyssna på kritiken. Förra året så var det nästan 16 tusen som röstade på årets matbluff en trend som ständigt går uppåt. Men vi hoppas såklart på ett nytt rekord i år som gör oss konsumenter ännu starkare.

Desto fler vi är som säger ifrån, ju mer kan vi påverka industrin som gärna tänjer på gränser och fylla ut livsmedel med billiga och tvivelaktiga substitut. Detta för att tjäna mer pengar på sin produkter utan att vi konsumenter ratar deras produkter. Livsmedelslagstiftning har tyvärr många gråzoner som livsmedelsindustrin gärna utnyttjar och vad som klassas som vilseledande marknadsföring är en väldigt hårfin gräns som de ofta har väldigt bra koll på.

Så hjälp till att säga ifrån mot detta fusk och omoraliska beteende genom att rösta på årets matbluff 2018. Rösta kan du gör här. Men skynda på, för röstningen pågår bara fram till den 21 Januari

Här är en prestentation av årets 5 finalister.

HÄR KAN DU RÖSTA PÅ ÅRETS MATBLUFF 2018

1. Lätta Original. Mer palmolja än raps

Det klassiska lättmargarinet Lätta stoltserar med rapsolja och kärnmjölk på flera ställen på förpackningen: ”Gjord med svensk rapsolja och smakrik kärnmjölk”. Dessutom är den är dekorerad med rapsblommor. Man lyfter också fram att margarinet är tillverkat i Sverige. Först i den finstilta texten på baksidan kan man läsa att den största ingrediensen, utöver vatten, är den betydligt mer långväga och av både miljö- och hälsoskäl ifrågasatta palmoljan.

Ingredienser: Vatten, palmolja*, rapsolja (18%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, salt (1,5%), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (mjölksyra), naturlig arom, vitamin A och D. *=spårbar och hållbart certifierad

2. Festis Guanabana pineapple. Endast 0,015 gram guanabana

Av namnet att döma skulle man kunna tro att denna fruktdryck var smaksatt med guanabana. Och den innehåller faktisk puré av denna tropiska frukt, men endast 0,003 procent. Alltså tre tiotusendelar eller 15 milligram per flaska. Purén från en enda frukt räcker till 66 000 flaskor. Det är förstås alldeles för lite för att ge drycken någon smak. Den ytterst lilla mängden puréad frukt är bara där för syns skull, för att lura oss att smaken inte bara är fejkad med aromer, när den i själva verket är just fejkad med aromer.

Ingredienser: Vatten, socker, fruktjuice (äpple 4,5%, ananas 0,5%) från koncentrat, guanabana puré (0,003%) från koncentrat, aromer, syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat), antioxidationsmedel (askorbinsyra), stabiliseringsmedel (E445), färgämnen (lutein, briljantblått).

Annons Svensk Hälsokost

3. Glacéau (Coca Cola) Smartwater. Dyrt, tillkrånglat och dumt

I motsats till vad namnet antyder är detta vatten, som ägs av läskjätten Coca-cola, på intet sätt smartare än annat flaskvatten. Tillverkningen sker bara på ett krångligare sätt. Först ”ångdestilleras” vanligt källvatten eller mineralvatten, beroende på fabrik, för att ta bort de naturligt förekommande mineralerna. Sedan tillsätts mineraler istället på konstgjord väg. Processen är näringsmässigt värdelös och med ett pris på 40 kronor litern ofta flera gånger dyrare än odestillerat källvatten eller mineralvatten. Transporterna från fabrikerna i Storbritannien respektive Nederländerna kan inte heller sägas vara särskilt smarta.

Ingredienser: Ångdestillerat källvatten, mineralsalter (kalciumklorid, magnesiumklorid, kaliumbikarbonat).

4. Oatly Havregurt naturell. Med avdödad syrningskultur

Yoghurt har en levande bakteriekultur. För vissa är det ett av skälen till att man äter den. När man gör vanlig yoghurt pastöriseras mjölken innan den syras med mjölksyrabakterier. Det är till och med förbjudet att pastörisera produkten efter syrningen, eftersom bakteriekulturen då förstörs. Havregurt är ett försök att imitera yoghurtens konsistens, smak och användningsområde, vilket förstås namnet anspelar på. Den är dock ultrahögpastöriserad efter syrningen, vilket gör att alla bakterier är döda när den hamnar i frukosttallriken.

Ingredienser: Syrad havrebas (vatte, havre 12%, syrningskultur), potatisstärkelse, rapsolja, potatisprotein, kalciumkarbonat, kalciumfosfat, syra (äppelsyra, mjölksyra), joderat salt, vitaminer (D2, riboflavin och B12).

5. Garant Ekologisk kallpressad grönsaksjuice.Mest äpple i grönsaksjuicen

Namnet ”Ekologisk kallpressad grönsaksjuice” lockar nog många hälsomedvetna. På framsidan räknas rödbeta, selleri och fänkål upp och rödbetan avbildas dessutom därunder. Ingenstans på denna spansktillverkade juice antyds att denna juice skulle innehålla något annat än grönsaker. Men i själva verket består den till cirka två tredjedelar av betydligt mindre eftertraktad äppeljuice. Andelen fänkål är dessutom bara 0,08 procent.

Ingredienser: Ekologisk kallpressad juice (äpple, rödbeta 20%, selleri 8%, citron, fänkål 0,08%).

Skynda på att rösta. Röstningen pågår bara till den 21 Januari

HÄR KAN DU RÖSTA PÅ ÅRETS MATBLUFF 2018

Med vänliga hälsningar Daniel Mårdh

Annons Apohem.se