Här kan du b.la hitta spritspåsar, tyllar, lakritspulvret och bärpuplvret som jag använt i receptet.

I veckan hade vi födelsedagsfirande här hemma och då blev det goda marängbakelse med citroncurd och bär till dessert.

Frasig söt maräng med syrlig och len citroncurd och friska bär är en otroligt god kombination. Samtidigt är det en relativt snabb och enkel dessert att göra, då man kan ha marängerna klara långt i förväg. Personligen brukar jag spara på mig ett lager av äggvita i kylen, när jag exempelvis gör majonnäs eller andra recept som kräver endast äggulor. Sedan när jag har pratat ihop en del, så gör jag ett marängbak av det.

Äggvitan kan klara sig i upp till flera månader i kylen om den förvaras i en tätslutande burk av något slag. Dp är det bara skriva ett datum när du kläcker den första äggvitan. Äggvitan kan du sedan förvara i upp till 5-6 månader i kylen lite beroende på hur kallt du har i din kyl. Luktar det surt så har de blivit dåliga men är äggvitan luktlös så är den bara att använda.

Citroncurd har många olika användningsområden, du kan b. la ha den som pålägg på mackan, eller som fyllning i tårta eller paj eller varför inte på glassen i sommar. Citroncurden kan precis som maräng även göras i förtid och du kan sedan förvara den i upp till ett par veckor i kylen.

Annons Stadium

Citronbakelse med citroncurd ca 10 st

Marängbottnar

Se mitt recept på maräng

Citroncurd

3 Citroner saft + cest
2 Ägg
2 Äggulor
1,5dl (rå)socker
75g Smör

Topping

4dl Vispgrädde
Blåbär, hallon eller andra bär

Gör så här.

1. Sätt ugnen på 125ºc.
2. Gör marängsmeten enligt anvisningarna.
3. Spritsa sedan ut marängen till runda bakelse med hjälp av en spritspåse och tyll. Börja att spritsa i mitten och arbeta dig sedan utåt i en cirkelrörelse samtidigt som du spritsar, avsluta med en extra hög kant i ytterkant så att det blir som små marängskålar.
4. Sätt in marängen i ugnen och baka dem först 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100ºc och baka dem i ytterligare 1-2 timmar eller tills dem är helt torra. Marängerna kan gärna stå kvar på eftervärmen över natten, då blir de extra frasiga.
5. Blanda allt till citroncurden förutom smöret.
6. Koka upp på medelhög värme under ständig vispning, annars kan det skära sig. Vispa tills curden blivit tjock, men den får inte koka, ett bra riktmärke är att den inte går över 85ºc. Annars blir det äggröra. Så det är bra att ha en kökstermometer till hands.
7. När citroncurden har tjocknat rör du ner smöret så att det löser sig helt. Låt kurden svalna. Du kan sedan förvara den i en tätslutande burk i upp till två veckor i kylen.
8. Vispa grädde och montera sedan din marängbakelse.
9. Börja med att fylla skålen med citroncurd, spritsa sedan grädden runt om kanterna och lägg sedan rikligt med bär på toppen.
10. Testa gärna att toppa bakelsen med exempelvis lakritspulver eller varför inte något frystorkat bärpulver.