Ange kod DUKA10 i kassan för att erhålla 10% rabatt på alla DUKA-prudukter.

Igår var det Nutelladagen, det firade jag med att göra min egna Nutella helt utan raffinerat socker och palmolja.


Nutella har tidigare försökt framstå som ett hälsosamt frukostalternativ. Men det vet nog många att så inte är fallet. Nutella är för mig något som mer är synonymt med godis och bakverk och framförallt inte speciellt nyttigt. Däremot går det göra Nutella som blir nyttigt eller iallafall mycket nyttigare än den varianten man kan köpa i butiken idag.

Nutella är ju i grunden en hasselnötskräm med chokladsmak. Både choklad och hasselnötter innehåller en massa nyttigheter. Då kan man tänka sig att detta skulle kunna vara en nyttig produkter. Visst om den i huvudsak hade haft hasselnötter och choklad som ingredienser. Men nu är tyvärr fallet inte så, utan Nutella består till drygt hälften av raffinerat vitt socker och ungefär en fjärdedel av palmolja. Endast 14% är hasselnötter. Slutsats blir, inte så nyttigt!

Då är det bra att det är ganska enkelt att göra en egengjord Nutella, där istället hasselnötter får spela huvudrollen och där sötman istället kommer från kokossocker och krämigheten från riktig choklad och kakaosmör.

Kokossocker innehåller självklart kolhydrater precis som socker men till skillnad från raffinerat vitt socker så är den rik på vitaminer, mineraler och hälsosamma antioxidanter. Kokossocker har även ett lågt GI-värde (glykemiskt index), vilket gör att det inte påverkar vårt blodsocker och insulinpåslag som vanligt raffinerat socker gör.

Hemgjord Nutella

250g Hasselnötter gärna ekologiska
80g Cashewnötter
85g Kokossocker (1,25dl)
3msk Kakao
100g Choklad (kakaohalt 60-70%)
2msk Kokosfett
1 Nypa salt

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i ugnen i ca 10 minuter på 200ºc. Nötterna är klara när det knäpper i dem. Ta ut dem och låt dem svalna.

2. Gnugga av skalet av hasselnötterna genom att lägga dem i en kökshandduk och sedan gnugga dem mot varandra. Alternativt kan man lägga dem i en burk och skaka dem hårt.

3. Mixa de rostade hasselnötterna tillsammans med cashewnötterna i en matberedare till ett krämigt och slätt nötsmör. Här krävs en bra matberedare för ett bra resultat. Själv använder jag mig utav en Magimix 5200 XL som jag varmt kan rekommendera. Det är en rejäl och robust maskin med en stark motor som gör jobbet. Är du sugen på att köpa en egen Magimix så får du gärna klicka dig vidare härifrån så sponsrar du samtidigt min blogg med några kronor på köpet.

4. Tillsätt kokossocker, kakao och mixa vidare till en slät chokladkräm.

5. Smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt sedan den tillsammans med kallpressad kokosolja till hasselnötskrämen.

6.Smaka av nutellan med en nypa salt och häll upp på en väl rengjord burk. Nutellan kommer att vara lite lösare än den du köper i butiken. Men den blir hårdare om den förvaras i kylen.